Vene Medik

 


Operacija Hemoroida THD Metodom

Operacija Hemoroida THD Metodom


ŠTA SU HEMOROIDI?

Hemoroidi (šuljevi) jesu uvećane, otečene i upaljene vene u završnom delu debelog creva – anusu i rektumu (čmaru). Nastaju usled povećanog pritiska u debelom crevu a razlozi za to mogu biti mnogi: neadekvatna ishrana, gojaznost, fizička neaktivnost, hroničan zatvor, naprezanje prilikom pražnjenja, trudnoća. Javljaju se najčešće kod starijih osoba, ali nije retko ni kod mladih lica i dece (koja pate od zatvora). Hemoroidi mogu biti unutrašnji (u rektumu) i spoljašnji (na koži oko anusa).

Postoji 4 stadijuma hemoroida:
- koji krvare ali ne ispadaju (prolabiraju) iz analnog kanala.
- koji prolabiraju prilikom pražnjenja ali se spontano vrate.
- koji prolabiraju ali ih je moguće ručno vratiti.
- koji su konstatno van analnog kanala te ih je nemoguće vratiti.

ŠTA JE THD METODA?

THD metoda (transanalna hemoroidalna dearterijalizacija) jeste najsavremeniji vid lečenja hemoroida. U pitanju je minimalno invazivni metod i praktično bezbolan jer se izvodi bez zasecanja tkiva te se samim tim ne narušava anatomija debelog creva. Deluje se na uzrok – podvezuje se arterija koja preko arterijsko-venskog šanta puni hemoroidalne vene. S toga je problem trajno rešen te se hemoroidi vrlo retko vraćaju. Izvodi se u lokalnoj anesteziji a zahvat traje oko 30 minuta. Pacijent može ići kući istog ili narednog dana.

OPERACIJA HEMOROIDA THD METODOM

Nakon pregleda i dijagnostifikovanja hemoroida pristupa se zahvatu koji sprovodi hirurg proktolog. Ima 6 etapa jer se podvezuje 6 arterijsko-venskih šantova. Hirurg uvodi anoskop sa dopler sondom u rektum i pronalazi hemoroidalnu arteriju koja puni šant i locira je. Ultrazvučna sonda sa dopler efektom daje zahvatu vrhunsku preciznost. Nakon toga se locirana arterija podvezuje i time prekida dotok arterijske krvi u hemoroid. Kada hirurg zatvori sve šantove, problem je najčešće zauvek rešen. Na kraju se stavlja razgradivi tampon kako bi vršio pritisak na šavove da ne bi popustili. Komplikacije su minimalne: krvarenje, otežano mokrenje, hitno pražnjenje, hematomi i tromboza.

PREDNOSTI THD METODE U ODNOSU NA KLASIČNU OPERACIJU HEMOROIDA

THD metoda je minimalno invazivna, bez rezova. Rizik od komplikacija je minimalan, oporavak je jako brz te nije potrebno bolovanje. Ona je trajno rešenje za Vaš problem jer deluje na sam uzrok za razliku od klasičnog metoda gde se hemoroidi samo fizički odstranjuju i gde postoji velika šansa ponovnog javljanja.

OPORAVAK NAKON THD METODE

Pacijent nakon zahvata ide kući istog ili narednog dana. Potrebno je nekih 24-48 sati do povratka uobičajenim aktivnostima. Može se javiti izvesna težina ili nelagoda u predelu rektuma koja je prolazna. Preporučuje se hrana bogata vlaknima, redovni obroci i izbegavanje previše ljute i začinjene hrane kao i alkoholnih pića u postooperativnom periodu. Takođe je preporučljivo unositi dosta tečnosti.