Proširene Vene Nogu I Kompresivna Terapija


PROŠIRENE VENE NOGU

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO-World Health Organization) proširene vene predstavljaju najčešće oboljenje krvnih sudova nogu. Smatra se da svaka druga žena i svaki treći muškarac boluje od proširenih vena.

Arterije su krvni sudovi koji vode krv iz srca prema perifernim delovima tela,dok vene i venski zalisci vraćaju krv prema srcu.

Proširene vene (varikozne vene) nastaju kada se venski zalisci ne zatvaraju pravilno pa se krv iz dubokih vena vraća u površinski venski sistem. Zbog tog povratnog toka krvi (venski refluks) venska krv se zadržava u nogama (venska staza) a kao posledica se javlja oticanje nogu, osećaj teških nogu i bolovi u nogama. Bolest proširenih vena je stanje koje se tokom godina pogoršava. Varikozne vene ne predstavljaju samo estetski problem već su i uzrok mnogobrojnih otežavajućih tegoba pacijenata.

Postoje više faktora rizika koji utiču na nastajanje proširene vene:
- nasledni faktor (genetika)
- životne navike
- dugo sedenje
- dugo stajanje
- loša ishrana i gojaznost
- starost
- veća je učesalost kod žena
- hormonske promene u pubertetu, trudnoći i menopauzi

Bolest se manifestuje u vidu povremenih bolova u nogama, grčeva ali bez vidljivih vena ili popucalih kapilara.

Medjutim već u sledećim stadijumima proširene vene su vidljive. U ovoj fazi pacijenti imaju bolove, noćne grčeve, svrab, osećaj nemirnih nogu… Tegobe su u početku povremene a kasnije postaju sve češće i svakodnevne. Kod ovog stadijuma može doći do upale površnih vena odnosno do stvaranja tromba (tromboflebitis).

Prisustvo tromboflebitisa ponekad može da prouzrokuje kretanje formiranog tromba iz dubokih vena ka plućima. Ukoliko stigne do pluća (plućna embolija) pacijent može biti životno ugožen.

Poslednja faza hronične venske insuficijencije (HVI) je otok i kožne promena na potkolenicama u vidu braon ili crnih mrlja i crvenila. Kao najozbiljniji stepen venske bolesti je pojava venskih rana (Ulcus cruris venosum).

Proširene vene prema Medjunarodnoj CEAP klasifikaciji (klinička klasifikacija bolesti) možemo svrstati u 6 klasa:

- C0a-Bez vidljivih ili palpabilnih znakova venske bolesti (asimptomatski-bez simptoma)
- C0s- Bez vidljivih ili palpabilnih znakova venske bolesti (simptomatski–sa simptomima)
- C1-Retikularne vene (Teleangiektazije,< 3mm)
- C2-Proširene vene (Varikozne vene,>3 mm)
- C3-Otok (Edem)
- C4a-Ekcem (Hiperpigmentacija)
- C4b-Bela atrofija (Lipodermatoskleroza)
- C5-Promene kože predhodno opisane i Zatvoreni venski ulcus(Preteći ulcus)
- C6-Promene kože predhodno opisane i Aktivni venski ulcus

KOMPRESIVNA TERAPIJA PROŠIRENIH VENA

Medicinske čarape, kompresivne predstavljaju „zlatni standard“ za lečenje proširenih vena. One deluju tako što poboljšavaju mišićno-vensku pumpu i time vraćaju vensku krv u srce. Kompresivna terapija se koristi u svim stadijumima hronične venske insuficijencije i limfedema.

Osnovni princip kompresivne terapije je graduisana kompresija, kojom se najveći pritisak postiže u nivou skočnog zgloba i postepeno (graduisano) opada prema butini. Na ovaj način medicinska kompresivna čarapa imitira ulogu mišića, stiskajući zidove vena čime smanjuje promer vena i omogućava tako zatvaranje venskih zalistaka. Na ovaj način se ubrzava protok venske krvi ka srcu, venski pritisak se smanjuje, prevenira se venska staza i oštećenje zidova vena. Zato se kompresivna terapija koristi u lečenju proširenih vena, flebitisa, tromboza, nakon operacije vena i kod venskih ulkusa. Kompresivna terapija ima efekat i na meka tkiva, gde smanjuje edeme, poboljšava drenažu štetnih materija, smanjuje upalne procese i poboljšava pokretljivost tetiva i zglobova.

Kompresivne čarape koriste se i kod početnih stadijuma hronične venske insuficijencije, u trudnoći, kod dužih putovanja ili kod osoba koje duže stoje ili sede.

Postoje i antitromboembolijske čarape (Actys ATH) koje se koriste, kao što samo ime i kaže,da preveniraju trombozu dubokih vena i eventualnu plućnu emboliju. Preporučuju se pacijentima koji imaju problem sa venama i svima koji imaju rizik od pojave tromboze, tokom same hirurške intervencije i neposredno posle toga,najmanje 4-6 nedelja po izlasku iz bolnice i kod dužeg ležanja u postelji.

Specifična osobina medicinskih, kompresivnih čarapa je tačno određen pritisak izražen u mmHg (milimetri živinog stuba) koji se postiže na određenim delovima donjih ekstremiteta (skočni zglob, list, butina). Na osnovu dijagnoze, odnosno stanja vena, lekar određuje stepen kompresije medicinskih, kompresivnih čarapa i propisuje pacijentu odgovarajuću čarapu.

Prema stepenu kompresije, postoje različite klase čarapa (klasa I, klasa II, klasa III i klasa IV) i one mogu biti namenjene za potkolenicu (dokolene čarape), natkolenicu (natkolene čarape sa silikonskom trakom), hulahop čarape. Postoje i modeli sa otvorenim ili zatvorenim prstima, modeli u različitim bojama, najčešće u boji kože ili crne a kompresivne hulahop čarape Smartleg postoje u 4 boje (crne,bež,bordo i teget).

Kontraindikacije za kompresivnu terapiju su periferna arterijska bolest, septična tromboza. Iz tog razloga je neophodno da vam odgovarajuću čarapu propiše lekar.

Preporučuje se da uz kompresivne čarape uzimate i neki od venotonika ( čist diosmin 600 mg) a kad skinete medicinske čarape možete koristiti krem gel sa diosminom i mentolom-Venasilk, koji pomaže u smanjenju osećaja težine i umora u nogama.
https://www.facebook.com/laboratoire.balkan/videos/295587701613892/

Dodatno se preporučuje redovna fizička aktivnost: pešačenje, biciklizam, plivanje ili jednostavne vežbe istezanja skočnog zgloba. Izbegavajte da se bavite grubim sportovima (tenis, džoging, skvoš…)

Izbegavajte produženo sedenje i stajanje.

Povremeno, podignite noge iznad nivoa karlice kako biste stimulisali vensku cirkulaciju.

Izbegavajte produženo izlaganje nogu toploti (kupanje, podno grejanje, sauna…)

Usvojite uravnotežen način ishrane i vodite računa o svojoj težini.

Na našem tržištu postoji mnogo čarapa koje ne spadaju u medicinske čarape, kompresivne.Njih možete razlikovati po gustini tkanja izraženih u DEN-ima, a ne u mmHg. koji predstavlja specifičnu osobinu medicinskih, kompresivnih čarapa namenjenih za lečenje venske insuficijencije.

Jedan od najboljih primera proizvođača kvalitetnih medicinskih čarapa je francuska kompanija Innothera (Innotech), porodična firma koja postoji više od 100 godina.

Poznati brendovi ove kompanije su Actys, Legger, Smartleg i Tubulcus:
- Stepen kompresije 10-15 mmHg – preventivne čarape (Klasa I)
- Stepen kompresije 15,1-20 mmHg - Smartleg, Actys 20,Legger Classic, Actys ATH (klasa II)
- Stepen kompresije 20,1-30 mmHg - Actys 25,Legger 25(klasa III)
- Stepen kompresije 30,1-35 mmHg - Actys 35 (klasa III)
- Stepen kompresije 30-40 mmHg - Tubulcus (klasa IV)

Ono što izdvaja ove čarape, na prvom mestu, jeste francuski kvalitet. Proizvode se u Francuskoj i kao takve dolaze na naše tržište (Origine France Garantie).

Dalje, poseduju inovativne patente:
velika lakoća navlačenja, potvrdjeno sertifikatom FIP (foot improved profile) i garantuje da je profil pritiska specifično prilagodjen području stopala za olakšano navlačenje.
3up system-patentirana tehnologija izrade koja obezbedjuje da čarape i dokolenice ne spadaju prilikom nošenja.

Sistem prilagodjenih veličina, 98% pokrivenosti pacijenata u Francuskoj

Kada lekar na osnovu CEAP klasifikacije odredi u kojoj fazi bolesti se nalazi pacijent, odredjuje stepen kompresije medicinskih čarapa. Da bi uspeh bio što veći neophodno je i pravilno uzeti mere pacijentu na osnovu kojih će dobiti adekvatnu kompresivnu čarapu.

Mere za čarape se uzimaju rano ujutru (08.00h), pre nego što se pojavi otok, a pacijent treba da bude u stajaćem stavu i bez obuće.

Za dokolene čarape se meri obim skočnog zgloba (najuži deo) ,obim oko lista (najširi deo), dužina (3 cm ispod kolena pa do tla) i potreban je broj cipela.

Za natkolene čarape (samodržeće čarape do prepona) meri se obim skočnog zgloba (najuži deo), obim butine (5 cm ispod glutealne brazde),dužina (unutrašnji deo prepone do tla) i potreban je broj cipela.

Za hulahop čarape pored obima skočnog zgloba,obima butine i dužine, potreban je obim kukova i obim struka.

Pored ovih korisnih saveta, a pre primene medicinskog sredstva, potrebno je uvek pročitati Uputstvo za upotrebu.

Prof dr Ivan Marjanović
VENE MEDIK